فهرست مطالب

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و چهارم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسفندیار نجفی حاجیپور*، سید ولی حسینی، حمید فرحمند، باقر مجازی امیری، مهدی سلطانی صفحات 1-15

    ماهیان قزل آلای رنگین کمان در قالب طرح کاملا تصادفی (شش تیمار و سه تکرار) توسط خوراک حاوی روغن تازه ی ماهی کیلکا و 50 میلی گرم ویتامین E در کیلوگرم 1)بدون (تیمار شاهد A، FO50) یا 2)با پروتئین هیدرولیز (4 درصد جایگزین پودر ماهی) (تیمار B، FO50HP)، 50 میلی گرم ویتامین E در کیلوگرم و روغن اکسید شده 3)بدون (تیمار C، OO50) و 4)با پروتئین هیدرولیز (تیمار D، OO50HP)، 250 میلی گرم ویتامین E در کیلوگرم و روغن اکسید شده 5)بدون (تیمار E، OO250) یا 6)با پروتئین هیدرولیز (تیمار F، OO250HP) به مدت هشت هفته تغذیه شدند. پایین ترین و بالاترین FCR در تیمارهای B و E حاصل شد (05/0 >P). مقادیر دیگر شاخص های رشد در تیمارهای A و B  بیش از دیگر تیمارها بودند (05/0 >P). بالا ترین و پایین ترین میزان آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) به ترتیب در تیمار C و تیمارهای A و B (05/0 >P)، بالاترین و پایین ترین میزان آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) به ترتیب در تیمارهای C و D و تیمار B (05/0 >P) مشاهده شد. بیشترین درصد نوتروفیل ها (Nut) و کمترین درصد لنفوسیت ها (Lym) در تیمار E و عکس آن در تیمار C حاصل شد (05/0 >P). بالاترین میزان فاگوسیتوز در تیمارهای C و D و پایین ترین آن در تیمار A ایجاد شد (05/0 >P). بیشترین مقداراسید چرب غیر اشباع 9-n1 :14 (5- سیس- اسید تترادسنوییک) فیله در تیمار F و کمترین مقدار در تیمار B بود (05/0 >P). بالاترین میزان 18:0 (اسید استیاریک) فیله در تیمار A و پایین ترین میزان در تیمار D بود(05/0 >P). بیشترین مقدار 6-n4 :20 فیله (اسید آراشیدونیک) در تیمار D و کمترین مقدار در تیمار F بود (05/0 >P). طبق نتایج این پژوهش، ویتامین E (50 میلی گرم در کیلوگرم) همراه با پروتئین هیدرولیز (4 درصد جایگزین پودر ماهی) می تواند از آسیب های استرس اکسیداتیو ماهی قزل آلای رنگین کمان پرواری جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، ویتامین E، پروتئین هیدرولیز، روغن اکسید شده، استرس اکسیداتیو
  • صالح سیفی برنجستانکی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی*، حسین اورجی، ناصر آق صفحات 17-30
    در این مطالعه اثرات سطوح مختلف از نسبت دو اسیدچرب لینولییک به لینولنیک (LA/LNA) شامل نسبت های شاهد، 5/0، 1، 2، 4 و 8 بر عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی و شاخص های احشایی و کبدی در ماهی گورامی سه خال (Trichopodus trichopterus) طی یک دوره پرورش 90 روزه بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت LA/LNA در جیره، اثرات معناداری بر فاکتور وضعیت و متوسط سرعت رشد روزانه مشاهده نشد (05/0<p). وزن نهایی بدن، طول کل و طول چنگالی روند افزایشی را با افزایش نسبت LA/LNA نشان داد (05/0>p). بالاترین مقادیر این شاخص ها در نسبت 8 علیرغم عدم اختلاف معنادار مابین سطوح 5/0 تا 4 (05/0<p) حاصل شد. بیشترین درصد افزایش وزن و طول بدن در نسبت  8 حاصل شد که با سایر تیمارها اختلاف معناداری نشان داد (05/0>p) ولی اختلاف معناداری در سرعت رشد ویژه وزنی و طولی بدن ماهیان مابین تیمارها مشاهده نشد (05/0<p). مقادیر هر دو شاخص احشایی و کبدی از تیمار شاهد تا نسبت معادل 2 افزایش یافت ولی در سطوح با نسبت 4 و 8 روند کاهشی معنادار را نشان داد (05/0>p). ضریب تبدیل غذایی مقادیر بمراتب بهتری در نسبت های 4 و 8 در مقایسه با سایر نسبت ها نشان داد (05/0>p). روند ماهانه سرعت رشد ویژه وزنی در تیمارهای مختلف نشان داد که تیمارهای با نسبت های 4 و 8 سرعت رشد بالاتری را در ماه سوم نسبت به ماه های دوم و اول پرورش نشان دادند. بر اساس نتایج و به منظور تولید مولدین پرورشی می توان پیشنهاد کرد که گنجاندن نسبت های 4 و 8 از LA/LNA (در جیره های فاقد روغن ماهی) سبب عملکردهای رشدی و تغذیه ای بمراتب بهتری در ماهی گورامی سه خال گردید.
    کلیدواژگان: نسبت اسید چرب لینولئیک به لینولنیک، رشد، ضریب تبدیل غذایی، شاخص های احشایی و کبدی، گورامی سه خال
  • سمیه جمنی، محمد قلی زاده*، رحمان پاتیمار، ابوالحسن فتح آبادی صفحات 31-43
    هدف از این تحقیق بررسی فراوانی بی مهرگان کفزی و ارتباط آنها با عوامل محیطی در رسوبات مصب رودخانه قره سو و خلیج گرگان بود. بررسی فروانی و پراکنش بی مهرگان کفزی طی سال های 98-1397 به صورت فصلی در 12 ایستگاه در سه منطقه رودخانه قره سو و مصب آن، بخش شمالی و جنوبی ساحلی و موازات با مصب در بخش عمیق خلیج گرگان با استفاده از نمونه بردارگرب با سه تکرار انجام شد. در این بررسی، در مجموع تعداد 4414 نمونه شامل 3 شاخه، 6 رده و 12 خانواده از بی مهرگان کفزی شناسایی شدند. بیشترین تعداد درشت بی مهرگان کفزی متعلق به Streblospio gynobranchiata(07/35 درصد) و سپس Tubificidae با 2/24 درصد بود. کمترین درصد فراوانی نیزPontoporeia affinis (05/0 درصد) و Pontogammarus rubustoides (1/0 درصد) را شامل شدند. فصل بهار با 30 درصد بیشترین میزان فراوانی را نسبت به فصل های دیگر داشت. سپس فصل تابستان با 29 درصد و فصل پاییز با 25 درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند. کمترین میزان فراوانی نیز مربوط به فصل زمستان با 16 درصد بود. بیشترین میزان شاخص تنوع درایستگاه 4 وکمترین میزان مربوط به ایستگاه 1 بود. باتوجه به این نتایج می توان نتیجه گرفت که ماکروبنتوزها درفصول و مکان های مختلف دارای تغییرات زیادی درفراوانی وشاخص تنوع هستند. بنابراین درهنگام استفاده ازاین جوامع برای ارزیابی اثرعوامل زیست محیطی، بایدتغییرات طبیعی آن ها را نیز درنظرگرفت.
    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، پراکنش، شاخص زیستی، مصب رودخانه قره سو، خلیج گرگان
  • غلامعلی بندانی، رحمان پاتیمار*، حجت جعفریان، محمدرضا شکری، هادی رییسی، ضیا کردجزی صفحات 45-60

    شناخت ویژگی های جمعیتی گونه های غیربومی برای مدیریت گونه و زیستگاه حایز اهمیت زیادی است. در این ارتباط ساختار و پویایی جمعیت میگوی رودخانه ای شرقی (Macrobrachium nipponense) به عنوان یک گونه غیر بومی، در سه تالاب (آلما گل، آلاگل و آجی گل) استان گلستان بررسی گردید. در این تحقیق، تعداد 6539 عدد میگو صید و بیومتری شد. حداکثر اندازه طولی جمعیتهای این میگو در سه منطقه تالابی متغیر، و بین 90 تا100 میلی متر بود. در این دامنه طولی 4 گروه سنی (+0، +1، +2و +3) تشخیص داده شد. شاخص های رشد براساس معادله رشد فان برتالانفی و معادله رشد فصلی سومر برای جنس های نر و ماده  بترتیب 108Lmax= و 91Lmax= ،96/0 = K و 98/0= K بدست آمد. مرگ ومیر طبیعی برای هر دو جنس نروماده برای سنین مختلف نشان داد که کمترین مقدار این مرگ ومیر دریک سالگی است. مقدار میانگین مرگ ومیر طبیعی برای جنس نر و ماده بترتیب 17/1= M و24/1 M= برآورد شد. مرگ ومیر کل براساس منحنی طول- تعداد، برای میگوهای نرو ماده بترتیب معادل 17/1= Z و17/1= Z برآورد گردید. اندازه طول کل بلوغ در اولین بلوغ جنسی برای جنس ماده 9/46 میلی متر و برای جنس نر 52 میلی متربرآورد شد. مقدار طول اپتمیم برای جنس ماده معادل 64 میلی متر وبرای جنس نرمعادل8/76  بود.

    کلیدواژگان: میگوی رودخانه ای شرقی، رشد، مرگ و میر، تالاب، استان گلستان
  • زهرا معصومی، مهسا حقی*، محمد مومنی، محمد ذاکری صفحات 61-71

    ماهی یال اسبی سربزرگ (Trichiurus lepturus) از جمله ماهیانی است که برداشت آن در آب های خلیج فارس و دریای عمان در سال های اخیر شدت گرفته است. با توجه به عدم استفاده خوراکی از این ماهی در داخل کشور، بخش عمده ای از صید این ماهی به خارج از کشور صادر می شود. در تحقیق حاضر ساختار جمعیتی این گونه در منطقه کلاهی تا درگهان واقع در آب های ساحلی استان هرمزگان از فروردین 1397 تا فروردین 1398 مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از داده های فراوانی طولی 471 نمونه و استفاده از معادله رشد ون برتالنفی، مقادیر طول بی نهایت (L∞)، ضریب رشد (K) و سن در طول صفر (t0) به ترتیب، 83/88 سانتی متر، 10/0 برسال و 07/0- در سال تخمین زده شد. مرگ ومیر کل (Z) و مرگ ومیر طبیعی (M) نیز به ترتیب 44/0 و 28/0 برسال محاسبه گردید. همچنین مرگ ومیر صیادی (F) نیز 16/0 برسال برآورد شد. طبق این نتایج E (نرخ بهره برداری) 36/0 برسال تخمین زده شد. الگوی جمعیت نوپا این ماهی نیز اضافه شدن ماهیان جوان به ذخیره اصلی را در تمام طول سال نشان داد که حداکثر میزان آن از اواسط بهمن تا اواسط اسفند دیده شد. باتوجه به اینکه، در حال حاضر تلاش صیادی روی این گونه با سرعت چشمگیری در حال افزایش است، بنابراین برای مدیریت صحیح و علمی ذخایر ماهی یال اسبی سربزرگ، نیاز به پایش سالانه و طولانی مدت است.

    کلیدواژگان: پویایی جمعیت، ماهی یال اسبی سربزرگ، ترال میگو، خلیج فارس، بهره برداری
  • کیوان عباسی*، عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری، سیده نسرین نیک مهر صفحات 73-83

    تنوع ریختی (صفات اندازشی و شمارشی)، شاخص های رابطه طول-وزن و وضعیت جمعیت های پاییزه و بهاره گونه شاه کولی خزری (Alburnus chalcoides) نمونه برداری شده از رودخانه های سفیدرود (45 قطعه پاییزه و  113 قطعه بهاره) و سیاه درویشان (28 قطعه پاییزه و 22 قطعه بهاره) در حوضه جنوبی دریای خزر مطالعه شد. نمونه ها پس از بی هوشی و تثبیت در فرمالین بافری 4 درصد به آزمایشگاه منتقل و تعداد 22 صفت ریخت سنجی و 8 صفت شمارشی با استفاده از کولیس و لوپ چشمی اندازه گیری و شمارش گردید. نتایج نشان داد که جمعیت های پاییزه و بهاره در رودخانه سفیدرود و سیاه درویشان به ترتیب در 7 و 2 صفت ریخت سنجی تفاوت معنی داری داشتند (05/0> P)، اما صفات شمارشی فاقد تفاوت معنی دار بودند (05/0< P). نتایج پارامترهای رابطه طول و وزن نیز بین جمعیت های رودخانه سفیدرود نشان دهنده الگوی رشد ایزومتریک و برای جمعیت های پاییزه و بهاره سیاه دوریشان به ترتیب الگوی رشد آلومتریک مثبت و ایزومتریک بود.

    کلیدواژگان: ماهی کولی خزری، ریخت سنجی، شاخص وضعیت، رابطه طول-وزن، الگوی رشد
  • ندا فاضلی، اکرم سادات نعیمی*، سید امیرحسین جلالی، حجت الله زمانی صفحات 85-96

    آیروموناس هیدروفیلا یکی از مهم ترین باکتری های بیماری زای آبزیان است که سالانه خسارات زیادی به مزارع پرورش ماهی وارد می کند. توانایی آیروموناس هیدروفیلا در تشکیل بیوفیلم باعث شده که این باکتری به آنتی بیوتیک ها مقاومت تر شود. از این رو، یافتن مواد ضد میکروبی جدید با پتانسیل مهار تشکیل بیوفیلم با ارزش خواهد بود. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی وضدبیوفیلی عصاره باکتری سودوآلتروموناس پیسیسیدیا همزیست با شقایق دریایی (Stichodactyla haddoni) علیه باکتری آیروموناس هیدروفیلا در شرایط آزمایشگاهی و درون جانداری است. برای تعیین فعالیت ضد باکتریایی، حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) و حداقل غلظت مهار رشد (MIC) عصاره باکتری سودوآلتروموناس پیسیسیدیا، از روش براث میکرودایلوشن استفاده شد. توانایی ضدبیوفیلمی عصاره مذکور در مهار تشکیل بیوفیلم آیروموناس هیدروفیلا با استفاده از رنگ آمیزی کریستال ویوله در پلیت 96 خانه و از طریق سنجش حداقل غلظت مهارکنندگی بیوفیلم (MBIC) انجام شد. به منظور تعیین قابلیت عصاره مذکور در مهار عفونت آیروموناس هیدروفیلا، از آزمون مواجه تجربی ماهی زبرا با باکتری استفاده شد. نتایج نشان داد که عصاره باکتری سودوآلتروموناس پیسیسیدیا از رشد سلول ها و تشکیل بیوفیلم آیروموناس هیدروفیلا درMIC=MBIC به میزان 200 میلی گرم در میلی لیتر ممانعت کرد. همچنین، با استفاده از تیمار فیزیکی و شیمیایی نشان داده شد ترکیبات فعال عصاره مورد آزمون ماهیت پروتینی دارند و عمدتا پروتیاز هستند. نتایج حاصل از مواجه نشان داد تجویز خوراکی عصاره باکتری سودوآلتروموناس پیسیسیدیا در دو دوز 200 و 400 میلی گرم در میلی لیتر باعث افزایش بقا و کاهش تجمع آیروموناس هیدروفیلا در روده ماهی زبرا (Danio rerio) طی 7 روز شد. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره باکتری سودوآلتروموناس پیسیسیدیای جدا شده از شقایق دریایی حاوی ترکیبات فعال زیستی با توانایی ضدباکتریایی و ضدبیوفیلمی در برابر آیروموناس هیدروفیلا است و به دلیل سمیت کم آن در ماهی، در صورت خالص سازی، می تواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها در آبزی پروری باشد.

    کلیدواژگان: شقایق دریایی، باکتری های همزیست، ضدباکتری، ضدبیوفیلم، آئروموناس هیدروفیلا، ماهی زبرا
  • حامد غفاری فارسانی، احمد ایمانی*، تئو نیوولد، کنستانزه پیچ، اشمید، کوروش سروی مغانلو صفحات 97-106

    مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض بافتی ناشی از سموم آفلاتوکسین ب 1 و زیرالنون بر بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 540 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن 23/0 ±07/12 گرم (انحراف معیار ± میانگین) در 9 تیمار آزمایشی با سه تکرار طی 60 روز با جیره محتوی غلظت های متفاوت آفلاتوکسین ب 1 و زیرالنون به طور جداگانه و همزمان تغذیه شدند. در این رابطه، از غلظت های 50 و 100 قسمت در میلیارد (ppb) آفلاتوکسین ب 1 و 300 و ppb 600 زیرالنون برای تغذیه ماهیان استفاده شد. پس از پایان دوره آزمایش، بافت کبد ماهیان نمونه برداری و آسیب های بافتی بصورت کیفی و نیمه کمی مورد بررسی قرارگرفت. عوارض بافت شناسی ناشی از مواجه بافت کبد ماهی با آفلاتوکسین ب1 و زیرالنون شامل نکروز و تغییر شکل هپاتوسیت ها بود. شدت ضایعات بافتی با افزایش سطح جیره ای آفلاتوکسین ب1 و زیرالنون بصورت جداگانه و همزمان افزایش یافت. نتایج نشان داد که شدت این آسیب ها در ماهیان دریافت کننده جیره حاوی همزمان سموم آفلاتوکسین ب1 و زیرالنون بیشتر از سایر تیمارها بود.

    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، زیرالنون، هیستوپاتولوژی، جیره غذایی، آلودگی، قزل آلای رنگین کمان
  • پریچهر حناچی*، آسیه آقابابایی، مصطفی نوروزی، روشنک زرین قلمی صفحات 107-118
    ریز جلبک ها یکی از منابع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی با خواص درمانی هستند. سنتز یا ساخت چنین ترکیباتی در سلول های ریز جلبکی را می توان تحت شرایط تنش افزایش داد. هدف از این مطالعه بررسی تنش با فلز سنگین جهت دستیابی به مقادیر بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدانی بود. برای این منظور ابتدا هر دو سویه Monoraphidium و Scenedesmus در محیط BBM (Bold's Basal Medium) کشت داده شد و پس از رسیدن به رشد مناسب، تحت شرایط تنش با کلرید جیوه تیمار داده شد. پس از عصاره گیری از ریز جلبک ها سنجش های فعالیت آنتی اکسیدانی کل به روش FRAP و DPPH، رنگیزه های فتوسنتزی و میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز مورد بررسی قرار گرفتند. میزان رشد و ترکیبات آنتی اکسیدانی هر دو ریز جلبک Monoraphidium و Scenedesmus تحت تنش با غلظت های مختلف کلرید جیوه، کاهش یافت؛ که این کاهش احتمالا به دلیل افزایش استرس ناشی از سمیت کلرید جیوه بود. اما میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز با افزایش غلظت کلرید جیوه افزایش یافت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که می توان با حذف فلزات سنگین از محیط پرورش، محیطی مناسب جهت بالا بردن پتانسیل این ریز جلبک ها در تولید ترکیبات خاص و به کارگیری آنها در صنایع دارویی، پزشکی و مکمل های غذایی فراهم نمود.
    کلیدواژگان: Scenedesmus، Monoraphidium، کلرید جیوه، ترکیبات آنتی اکسیدانی، ریزجلبک
  • ایرج عفت پناه، بهرام فلاحتکار*، میرمسعود سجادی، مریم منصف شکری صفحات 119-137
    تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) گونه منحصر بفرد و بومی سواحل جنوبی دریای خزر در ایران است که بعلت مشکلات در عادت دهی به غذای دستی، کمتر مورد توجه پرورش دهندگان ماهیان خاویاری قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، استفاده از شیرونومید بعنوان غذای در مرحله گذار برای عادت دهی این ماهی به غذای خشک و تاثیر آن روی شاخص های رشد، بقا، ترکیب بیوشیمیایی و نوع اسیدهای چرب لاشه بود. جهت انجام این تحقیق، لاروهای تاسماهی ایرانی از ابتدای تغذیه فعال به مدت 11 روز با 4 تیمار 1 (آرتمیا + دافنی)، 2 (فقط آرتمیا)، 3 (آرتمیا + شیرونومید) و 4 (فقط شیرونومید) پرورش یافتند و در مرحله دوم برای عادت دهی به غذای دستی  برای هر حوضچه تعداد 300 قطعه تاسماهی ایرانی با وزن متوسط 3/2 ± 8/263 میلی گرم (میانگین ± خطای استاندارد) از هر تیمار انتخاب شدند و با 3 تکرار در طی مدت 21 روز با استفاده از شیرونومید و غذای فرموله شده به غذای خشک عادت داده شدند. وزن نهایی، میزان رشد، کارایی غذا و شاخص رشد روزانه در تیمار 4 بطور معنی داری بیشتر از همه تیمارها بود. نرخ رشد ویژه و شاخص وزن بدن در تیمار 4 بالاتر از همه تیمارها و ضریب تبدیل غذایی در این تیمار پایین تر از سایر تیمارها بود (05/0>P). نتایج نشان داد که تغذیه اولیه از شیرونومید روی ترکیب لاشه در مرحله عادت دهی تاثیرگذار بوده است بطوری که درصد چربی و خاکستر در تیمار تغذیه شده با شیرونومید بالاتر از تیمار آرتمیا + دافنی بود (05/0>P). آنالیز لاروها در پایان مرحله اول نشان دهنده تاثیر غذاهای زنده بر نوع اسیدهای چرب در تیمارهای مختلف بود (05/0>P)، اما در مرحله عادت دهی به غذای خشک تجاری که همه تیمارها با شیرونومید و غذای فرموله شده تغذیه شده بودند وضعیت تغییر یافت و اختلاف معنی داری در بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). این تحقیق نشان داد که استفاده از شیرونومید در تغذیه تاسماهی ایرانی در شروع تغذیه تا رسیدن به مرحله شروع عادت دهی می تواند سبب افزایش نسبت DHA/EPA، تبدیل اسیدهای چرب غیر اشباع کوتاه زنجیره به بلند زنجیره و در نتیجه بالا رفتن نسبت n-6 به n-3 و همچنین -افزایش چربی در بدن و افزایش شاخص های رشد و بقا در مرحله عادت دهی گردد.
    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، پرورش، غذاهای زنده، آرتمیا، دافنی، کرم خونی
  • رحمت زرکامی*، صبا گودرزی، مرتضی سحرخیز صفحات 139-152

    قزل آلای خال قرمز (Salmo trutta fario) یکی از انواع ماهیان آب شیرین می باشد که به دلیل صید افراطی، نابودی زیستگاه و تخریب زمین های خاص برای تخم ریزی در ایران در معرض خطر انقراض قرار دارد. برای پیش بینی مطلوبیت زیستگاهی ماهی قزل آلای خال قرمز، 3 ایستگاه از بخش های مختلف رودخانه چالوس (بالا دست، میان دست و پایین دست) در نظر گرفته شد. مجموعه ای از عوامل محیطی (فیزیکو- شیمیایی و ساختاری) در هر ایستگاه (در مجموع 19 متغیر) بطور هم زمان با داده های مربوط به حضور/عدم حضور ماهی قزل آلای خال قرمز (12 نمونه حضور و 24 نمونه عدم حضور) به صورت ماهانه در طول یک سال (1397-1396) نمونه برداری گردید. بر اساس پیش بینی نتایج مدل خطی تعمیم یافته، اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور ماهی قزل آلا در ایستگاه ها با تمام عوامل محیطی مورد مطالعه (پس از حذف عوامل با همبستگی بالا) وجود داشت (01/0<p) . نتایج مدل نشان داد که با افزایش سرعت جریان آب، عمق رودخانه و غلظت اکسیژن محلول (خصوصا در قسمت های بالا دست رودخانه) بر روند احتمال حضور ماهی در رودخانه افزوده خواهد شد و بر عکس با افزایش عوامل فیزیکی و ساختاری مثل دمای آب، عرض رودخانه و فاصله از مبدا و همچنین با افزایش غلظت متغیر های کیفی آب مثل افزایش میزان شوری، مواد مغذی (مثل نیترات و فسفات)، اکسیژن خواهی شیمیایی و مواد جامد معلق بتدریج از احتمال حضور ماهی کاسته می شود.

    کلیدواژگان: قزل آلای خال قرمز، مطلوبیت زیستگاهی، حضور و عدم حضور، مدل خطی تعمیم یافته، رودخانه چالوس
  • سلیمان حسن پور، کوروش سروی مغانلو*، مزدک رازی، احمد ایمانی صفحات 153-163
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات آفلاتوکسین ب1 و زیرالنون بر تغییرات شاخص های رشد و ترکیب لاشه ماهی کاراس طلایی انجام گرفت. بدین منظور 675 قطعه بچه ماهی به وزن تقریبی 12/0±25/6 گرم در قالب 9 تیمار آزمایشی با جیره های غذایی حاوی سه سطح آفلاتوکسین ب1 (AF) (ppb 0، 50 و 100) و سه سطح زیرالنون(ZER)  (ppb 0، 500 و 1000) به مدت 60 روز تغذیه شدند. سپس شاخص های رشد و ترکیب لاشه مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج ، شاخص افزایش وزن در بچه ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی 1000ZER50AF و 1000ZER100AF (تیمارهای 7 و 9) نسبت به گروه شاهد کاهش یافته است (05/0 < p). گروه هایی که با جیره حاوی 50AF، 500ZER100AF و 1000ZER100AF تغذیه شده بودند، افزایش وزن کمتری را نشان دادند (05/0 < p). ضریب رشد ویژه در سطوح 50AF، 100AF و 1000ZER و تیمارهای ترکیبی دو سم کاهش قابل ملاحظه ای نسبت به گروه شاهد داشت (05/0 < p). اگرچه در مورد شاخص ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی داری بین تیمارها وجود نداشت ولی کمترین مقدار در گروه فاقد سم (تیمار 1) و بیشترین مقدار در تیمار 9 (1000ZER100AF) مشاهده شد (05/0 < p). کمترین پروتئین لاشه در تیمار 6 (500ZER و 50AF) مشاهده شد (05/0 < p). همچنین پایین ترین چربی لاشه در تیمار 4 (500ZER) دیده شد (05/0 < p). کمترین رطوبت هم در تیمار 7 (1000ZER50AF) مشاهده شد (05/0 < p). می توان چنین نتیجه گیری نمود که هم آفلاتوکسین ب1 و هم زیرالنون هر کدام به تنهایی باعث کاهش در شاخص های رشد و تغییرات ترکیب لاشه می شوند، اما حضور هم زمان دوسم بیشترین تاثیر را در این شاخص ها دارند.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، ترکیب لاشه، ماهی کاراس طلایی، آفلاتوکسین ب1، زیرالنون
|
  • Esfandyar Najafi *, Seyed Vali Hosseini, Hamid Farahmand, Bagher Mojazi Amiri, Mahdi Soltani Pages 1-15

    Rainbow trout fish fed one of the diets containing fresh kilka oil with 50 mg kg-1 of vitamin E 1)without (control A, FO50) or 2)with hydrolyzed protein (4% replacement for fishmeal) (treatment B, FO50HP), 50 mg kg-1 vitamin E with oxidized oil 3)without (treatment C, OO50) or 4)with hydrolyzed protein (treatment D, OO50Hp), 250 mg kg-1 vitamin E with oxidized oil 5)without (treatment E, OO250) or 6)with hydrolyzed protein (treatment F, OO250HP) in a completely randomized design (six treatments and three replications) for eight weeks. The lowest FCR was in treatment B and the highest was in treatment E (P< 0.05). The amount of other growth indices were higher (P< 0.05) in treatments A and B than other treatments. The highest and lowest concentrations of alanin amino transferase (ALT) occurred respectively in treatment C and treatments A and B (P< 0.05), the highest and lowest concentrations of aspartate amino transferase (AST) occurred in treatments C and D and treatment B (P< 0.05), respectively. The highest neutrophil (Nut) and the lowest lymphosit (Lym) percentages were in treatment E while the vise versa were observed in treatment C (P< 0.05). The phagocytosis amount was highest in treatments C and D while it was the lowest in treatment A (P< 0.05). The fillet 14: 1n-9 concentration was the highest in treatment F while it was the lowest in treatment B (P< 0.05). The fillet 18: 0 content was the highest in treatment A and the lowest in treatment D (P< 0.05). Treatment D showed the highest fillet 20: 4n- 6 content while treatment F had the lowest content (P< 0.05). Accordingly, vitamin E (50 mg kg-1 diet) with hydrolyzed protein (as a substitute for fish meal by 4%) would be able to prohibit the damages resulting from oxidative stress in growing rainbow trout.

    Keywords: Rainbow trout, vitamin E, hydrolyzed protein, oxidized oil, oxidative stress
  • Salleh Seifi Berenjestanaki, Abolghasem Esmaeili Fereidouni *, Hossein Oraji, Naser Agh Pages 17-30
    In this study, the effects of different inclusion levels of two fatty acids (linoleic/linolenic fatty acids; LA/LNA) including the ratios of control, 0.5, 1, 2, 4, and 8 were examined on growth performance, feed conversion ratio, and visceral and hepatosomatic indices in three spot gourami (Trichopodus trichopterus) over a 90-day culture period. The results showed that with increasing the LA/LNA ratio in the diet, no significant effects were observed on the condition factor and the average daily growth rate (p>0.05). The final body weight, total and fork lengths showed an increasing trend with increasing LA/LNA ratio (p<0.05); so that, the highest values were recorded in the ratio of 8 despite the lack of significant differences between the levels of 0.5 to 4. The highest percentages of weight and length increments were obtained in the ratio of 8, which showed a significant difference with other treatments (p<0.05); however, there were no significant differences in specific growth rate in body length and weight gains between treatments (p>0.05). The values of both visceral and hepatosomatic indices increased from the control group to a ratio of 2, but a significant decreasing trend was observed at levels with a ratio of 4 and 8 (p<0.05). The feed conversion ratio showed significantly better values in ratios 4 and 8 compared to other ratios (p<0.05). The monthly trend of specific weight growth rate in different treatments showed that treatments with ratios of 4 and 8 showed the higher growth rate in the third month compared to the second and first months of culture period. Based on the results and in order to produce farmed brooders, it can be suggested that the inclusion of 4 and 8 ratios of LA/LNA (in diets without fish oil) resulted in higher growth and nutritional performances in three-spot gourami fish.
    Keywords: Linoleic to linolenic fatty acid ratio, Growth, feed conversion ratio, visceral, hepatosomatic indices, three spot gourami
  • Somayeh Jamani, Mohammad Gholizadeh *, Rahman Patimar, Abolhassan Fathabadi Pages 31-43
    The aim of this study was to investigate the abundance of macrobenthic and their relationship with environmental factors in the sediments of the Gharehsou River and Gorgan Bay. Abundance and distribution of macrobenthic in 12 stations and three regions of Gharehsou River and its estuary, the northern and southern coastal part and parallel to the estuary in the deep part of Gorgan Bay, were evaluated using a Van Veen grab in triplicates during 2018-2019 seasonally. In this study, a total of 4414 specimens of macrobenthic from including 3 phylum, 6 order and 12 families identified. The largest number of microbenthic belonged to Streblospio gynobranchiata (7.35%), then Tubificidae with 24.2%. The lower abundances were also included Pontoporeia affinis (0.05%) and Pontogammarus rubustoides (0.1%). Season of spring with 30% had the highest abundance compared to other seasons. Then the summer season with 29% and the autumn season with 25% were in the next frequency. The lowest frequency was related to winter with 16%. The highest diversity index was in station 4 and the lowest was in station 1. According to these results, it was concluded that the macrobenthic in obtaining and different places have a large limit on the abundance and diversity index. If you use these communities to influence the environment, you have to consider them natural.
    Keywords: macrobenthic, Distribution, Biological index, Gharehsou river estuary Gorgan Bay
  • Gholamali Bandani, Hojjatollah Jafaryan, Mohammadreza Shokri, Hadi Raeisi, Zia Kordjezi Pages 45-60

    Understanding the demographic characteristics of non-native species is very important for species and habitat management. The population structure and dynamics structure of river oriental prawn (Macrobrachium nipponense) were studied in three wetlands (Alma Gol, Alagol and Ajigol) of Golestan province, where the species is considered exotic species. A total of 6539 samples were collected and their biometric data recorded, the maximum total length of specimens ranged 90 -100mm. In this range, 4 age groups (0+,1+,2+and 3+) were identified. The growth parameters, obtained using von Bertalanffys growth function and Somer seasonal growth equation, were as L∞= 108 and 91 mm, K = 0.96/year and 0.98/year for males and females respectively. The lowest mortality rate was observed in age 1. The mean normal mortality rate for males and females was estimated to be M = 1.17 and M = 1.24, respectively. Total mortality rate, based on the length-converted catch curves equation, was estimated to be Z = 1.17 for males and Z = 1.17 for females. The total length at the first sexual maturity was estimated to be 46.9 mm for females and 52 mm for males. The optimum length for females was 64 mm, and for males was 76.8.

    Keywords: River oriental prawn, Growth, Mortality, wetland, Golestan province
  • Zahra Masoomi, Mahsa Haghi *, Mohammad Momeni, Mohammad Zakeri Pages 61-71

    Large-head hairtail, Trichiurus lepturus, is one of the commercial fish at the Persian Gulf and Oman Sea waters, which is exploited to export outside markets. To present population dynamics and characteristics of this species, the fish caught by trawling method were analyzed from Kolahi to Dargahan areas in Hormozgan province waters. The von Bertalanffy growth equation (VBGF) was fitted to length-frequency data (n =771) to obtain a VBGF with the following parameters: L∞, K, and t0 were 88.83 cm, 0.10, and -0.07, respectively. The estimated value of total mortality (Z) and natural mortality (M) were 0.44 and 0.28 (year-1), respectively. Also, fishing mortality (F) was recorded as 0.16 year-1. Exploitation rate, corresponding to the maximum relative yield per recruit (E) was 0.36, and this fish in the present study caught capacity. Recruitment pattern showing maximum added yang fishes in September. The present results have to be considered with caution for fisheries management purposes as fishing effort is still in increasing phase. Long-term monitoring is required. To better understand the T. lepturus population dynamic and its fishery framework in the study region.

    Keywords: Population Dynamics, Trichiurus lepturus, Shrimp trawler, Persian Gulf, Exploitation
  • Keyvan Abbasi *, Atta Mouludi Saleh, Soheil Eagderi, Nasrin Nikmehr Pages 73-83

    Morphological variations (morphometric and meristic traits), length-weight relationship parameters and condition factor were studied in autumn and spring populations of Alburnus chalcoides, collected from Sefid River (45 autumn and 113 spring) and Siahdarvishan (22 autumn and 28 spring) in the southern Caspian Sea basin. After anesthesia and fixation into the 4% buffered formalin, the samples were transferred to the laboratory and a total of 22 morphometric and 8 meristic characters were measured and counted using caliper and stereo-microscope, respectively. The results showed that the autumn and spring migratory populations of the studied species in the Sefid and Siahdarvishan rivers have significant differences in 7 and 2 morphometric traits (P<0.05), respectively, but not different in meristic characters (P>0.05). The results of the length-weight relationship parameters revealed that the Sefid River populations has an isometric growth pattern and the autumn and spring populations of the Siahdarvishan River showed positive allometric and isometric growth patterns, respectively.

    Keywords: : Alburnus chalcoide, Morphometric, length-weigh relationship, Growth pattern
  • Neda Fazeli, Akram Sadat Naeemi *, Seyed AmirHossein Jalali, Hojjatolah Zamani Pages 85-96

    Aeromonas hydrophila is one of the most important aquatic pathogens that cause fish losses and poor product quality in fish farms. The ability of Aeromonas hydrophila to form a biofilm makes this bacterium resistant to antibiotics. Hence, finding new antimicrobials with the potential to inhibit biofilm formation would be valuable. The aim of the present study was to evaluate the antibacterial and antibiofilm activity of the extract from Pseudoalteromonas piscicida, isolated from the sea anemone (Stichodactyla haddoni) against Aeromonas hydrophila. The Microdilution broth method was used to determine the minimum bactericidal concentration (MBC), and minimum inhibitory concentration (MIC) of Pseudoalteromonas piscicida extract. The anti-biofilm ability of this extract against formation of Aeromonas hydrophila biofilm was assessed using crystal violet staining method in 96-well plates. The results showed that the extract of Pseudoalteromonas piscicida inhibited the growth and biofilm formation of Aeromonas hydrophila at MIC=MBIC= 200 mg/ml. In addition, using physical and chemical treatments, it was shown that the active compounds are mainly proteinous in nature and are proteases. The results from the experimental challenge of zebrafish (Danio rerio) with the pathogen demonstrated that oral administration of Pseudoalteromonas piscicida extract in two safe doses of 200 and 400 mg mL-1 increased survival rates of the fish and decreased colonization of Aeromonas hydrophila in their intestine within 7 days. The results of the present study showed that Pseudoaltromonas picisidia extract contains bioactive compounds with antibacterial and antibiofilm ability against Aeromonas hydrophila and due to its low toxicity in fish, if purified, it can be a good alternative to antibiotics.

    Keywords: Sea anemone, Symbiotic bacteria, Antibacterial, Antibiofilm, Aeromonas hydrophila, Zebrafish
  • Hamed Ghafarifarsani, Ahmad Imani *, Theo Niewold, Constanze Pietsch Schmied, Kourosh Sarvi Moghanlou Pages 97-106

    The aim of this study was to evaluate the histological effects of aflatoxin B1 (AFB1) and zearalenone (ZEA) on the liver tissue of the rainbow trout. In this study, 540 rainbow trout 12.07±0.23 g (Mean±SD), as 9 experimental treatments with three replications were fed separately and simultaneously with diets containing different concentrations of AFB1 and ZEA over 60 days. In this regard, the concentrations of 50 and 100 ppb AFB1 and 300 and 600 ppb of ZEA were used. At the end of the experimental period, the liver tissue was sampled and pathological changes were qualitatively and semi-quantitatively examined. The toxin-induced histological damage included necrosis and deformation of hepatocytes. The severity of tissue lesions increased with increasing dietary levels of AFB1 and ZEA separately and simultaneously. The results showed that the severity of lesions was higher in fish receiving diets containing combinations of AFB1 and ZEA in comparison to other treatments.

    Keywords: Mycotoxin, Zearalenone, Histopathology, Diet, Contamination, Rainbow trout
  • Parichehr Hanachi *, Asiyeh Aghababaei, Mostafa Noroozi, Roshanak Zarringhalami Pages 107-118
    Microalgae are one of the rich sources of antioxidant compounds with health benefits. The synthesis of such compounds in microalgae cells can be increased under stress conditions. The aim of this study was to investigate the effect of heavy metals on antioxidant compounds production. For this purpose, both Monoraphidium and Scenedesmus strains were first cultured in BBM medium and after reaching the appropriate growth, they were treated with mercury chloride under stress conditions. Total antioxidant activity was measured by FRAP and DPPH methods, also photosynthetic pigments and superoxide dismutase activity were examined. The growth rates and the amount of antioxidant compounds decreased in both Monoraphidium and Scenedesmus microalgae under different concentrations of mercury chloride stress. However, the activity of superoxide dismutase increased while mercury chloride concentration increased. The results of this study showed that by removing heavy metals from algae medium, a suitable environment is provided to increase the specific compounds and these microalgae compounds cab be used in the pharmaceutical, medical and food supplements industries.
    Keywords: Scenedesmus, Monoraphidium, Hgcl2, Antioxidant compounds, microalgae
  • Iraj Efatpanah, Bahram Falahatkar *, Mirmasoud Sajjadi, Maryam Monsef Shokri Pages 119-137
    The aim of this study was to use chironomide as a food in transition to accustom this fish to dry feed and its effect on growth indices, survival, fatty acid profiles and carcass analysis. In order to do the experiment, first, Persian sturgeon larvae were reared for 11 days from the beginning of active feeding with 4 treatments including: 1 (Artemia + Daphnia), 2 (Artemia only), 3 (Artemia + chironomide) and 4 (chironomide only) and in the second stage for transition to the formulated diet, 300 pieces of Persian sturgeon were reared with 3 replicates over 21 days using chironomide and formulated feed. Final weight, growth rate, and feed efficiency were significantly higher in treatment 4 than the other treatments. Specific growth rate and body weight increase in treatment 4 were higher than the other treatments. Feed conversion ratio in treatment 4 was the lowest . The crude protein in the Artemia-fed treatment was higher than the Artemia + Daphnia-fed treatment. Fat and ash contents in the treatment fed with chironomide was higher than the fish fed with Artemia + Daphnia. Analysis of larvae at the end of the first stage showed the effect of live food on fatty acids profile in different treatments (P < 0.05). However, in the adaptation to dry feed, the results changed and no significant differences were observed among the treatments. This study showed that the use of chironomide in the diet of Persian sturgeon at the start of feeding up to the adaption period can increase the DHA/EPA ratio, conversion of short-chain unsaturated fatty acids to long-chain, resulting in an increase in the ratio of n-6 to n-3, as well as more fat absorption in the body and increases growth indices and survival rate in this stage.
    Keywords: Sturgeon, Aquaculture, Live food, Artemia, Daphnia, Blood worm
  • Rahmat Zarkami *, Mortza Saharkhiz Pages 139-152

    The River brown trout (Salmo trutta fario) is one of the freshwater fish species that is endangered in Iran due to overfishing, habitat destruction and demolation of special substates for spawning. Three sampling sites were considered from different parts of Chalous River (upstream, middle and downstream of river) to predict the habitat suitability of the River brown trout. A set of environmental variables (physico-chemical and structural variables) was monthly sampled at each sampling site (in total 19 variables). The environmental variables were simultaneously colledted with the presence/absence of the river trout (12 samples presence and 24 samples absence) during one-year study period (2017-2018). Based on the prediction of the generalized linear model, there was a significant difference between the presence and absence of fish in the sampling sites regarding all the environmental factors (after excluding the variables with high correlation) (p< 0.01). The results of the model showed that increase of the water flow velocity, river depth and dissolved oxygen concentration (especially in the upper part of the river) may increase the probability of fish presence in the river. In contrast, increasing physical and structural variables such as water temperature, the river width and the distance from the source and also increasing the concentration of water quality variables such as salinity, nutrients (such as nitrate and phosphate), chemical oxygen demand and suspended solids gradually might decrease the presence of fish.

    Keywords: The River brown trout, Habitat Suitability, Presence, Absence, Generalized linear model, Chalous River
  • SOLEYMAN HASSANPOUR, Kourosh Sarvi Moghanlou *, Mazdak Razi, Ahmad Imani Pages 153-163
    The purpose of this study is to investigate the effects of aflatoxin B1 and zearalenone in regards to changes in growth indices and body composition of gold fish. For this purpose, 675 juvenile fish weighing approximately 6.25±0.12 grams in the form of 9 experimental treatments with diets containing three levels of Aflatoxin B1 (AF) (0, 50 and 100 ppb) and three levels of Zearalenone (ZER) (0, 500 and 1000 ppb) and they were fed for 60 days. Then, growth indices and body composition were measured. Based on the results, the weight gain in juveniles fed diets containing AF50 with ZER1000 andAF100ZER1000 (treatments 7 and 9) decreased compared to the control group (p<0.05). Groups fed with diet containing AF50, AF100ZER500, and AF100ZER1000 showed lower weight gain (p<0.05). Specific growth rate at levels of AF50, AF100, ZER1000 and combination treatments of two toxins had a significant decrease compared to the control group (p <0.05). Although there was no significant difference between treatments in indices of feed conversion ratio, the lowest value was observed in the group without toxin (treatment 1) and the highest value was observed in treatment 9 (AF100ZER1000) (p >0.05). The lowest body protein was observed in treatment 6 (AF50ZER500) (p <0.05). Also, the lowest body fat was observed in treatment 4 (ZER500) (p <0.05). The lowest moisture was observed in treatment 7 (AF50ZER1000) (p <0.05). It can be concluded that both Aflatoxin B1 and Zearalenone alone, reduce growth indices and changes in body composition, but the simultaneous presence of two toxins has the greatest effect on these indices.
    Keywords: growth indices, Body Composition, goldfish, Aflatoxin B1, Zearalenone